• Kapadokya Güvercinlik

    Teeee binlerce yıl önce insanlar, hayatlarındaki en büyük keşiflerden birine imza attı; GÜBRE...

    Dünyada bilinen en kaliteli iki tane gübre çeşidi vardır. Her ikisi de uçan bebelerden gelir. İlki "Guano" olarak adlandırılan yarasa gübresi, ikincisi de Güvercin Gübresi olarak bilinen kuş gübresidir. Bu dışkıların, bu kadar verim sağlamasının nedeni, asit oranının düşük, nitrat oranının çok yüksek olmasıdır. Peki, insan evladı nasıl oldu da gübreyi keşfetti?

    Neolitik Çağ'da yani M.Ö. 9000'lerde insanlar belkide tarihin en büyük keşiflerinden birine ulaştı; Tarım...
    Ancak o döneme ait çok fazla bilgi sahibi olmadığımızdan dolayı, gübre kullanımı konusunda Sümerlerden (M.Ö. 4000) başka pek bir kaynağımız maalesef yok. Bu bile yeteri kadar iyi bence.

    Peki bu insanlar, o dönemde gübrenin ekim alanlarına faydasını keşfettiler ancak peki kendi dışkılarını yani insan gübresini hiç mi kullanmadılar? Kullandılar elbet ancak insan gübresi içerisindeki bakteriler dolayısıyla çok fazla hastalığa gebedir. Bunu da önünde sonunda farketmişlerdir. Bu yüzden hayvansal gübre kullanımı devam etmiştir.

    Şimdi sizlere bir soru soracağım.
    Yaşınızı tahmin etmem mümkün değil ama çocukken yediğiniz meyve ve sebzelerde tat farkı var değil mi?
    Hah işte! Sorun tam olarak bu. Ortalama 11.000 yıl boyunca aynı organik gübreleme yapan insanoğlu, 1840 yılında kimyevi gübreye geçiş yapar.

    Aslında bu başlı başına bir sorun değil. İyi tarafları da yok değil mi? Var tabi.
    Günümüzde dünyadaki nüfus patlamasında organik gübre ile bu kadar çok insanı doyurmanın pek bir imkanı yok. Açıkça söylemek gerekirse bunun tek yolu kimyevi gübredir.

    Peki kimyevi gübre neden bu kadar popüler? Zaman, emek (iş gücü) ve para üçgeni bu durumu anlatmak için en güzel örnek olacaktır sanırım.

    En kısa yoldan açıklamak gerekirse; Kimyevi gübreyi tarlaya yıl içerisinde iki veya üç kere tatbik etmeniz yeterli olurken, organik gübre de ise beş kere veya üstü bu uygulamayı yapmanız gerekebilir.

    İşte tam da bu yüzden organik salatalığın kilosu 20 TL iken diğeri 5 TL'ye satılmaktadır.